2010-02-08 12:21:00• hírek • Szatmár.ro

Gondolkodva imádkozni

Február 7-én, a Szentlélek templomban mutatták be Ft. Dr. Tempfli Imre „Az Úr imája. Gondolatok a Miatyánkról" című könyvét.

Az este hat órától megtartott könyvbemutatón a szerző, elfoglaltságai és a nagy távolság miatt nem tudott jelen lenni, de Ft. Merlás Tibor plébános mélyreható pontossággal ismertette a könyv fejezeteinek vezérvonalát, a templom fiataljainak - Roszkopf Hajnalka, Balázs Bence, Gázsa Gergő, Magdás Gerhart, Magdás Walter - előadása pedig kivételes hangulatot teremtett.

A bemutató elején , a Szentgyörgyi Albert társaság társelnöke köszöntötte a közönséget. Mint mondta, egy új könyv bemutatása nem csak a szerző, de a megcélzott közösség életében is az élet rendkívüli, nagy eseményei közé kell, hogy tartozzon. A Szatmárnémetiben működő Szentgyörgyi Albert Társaság 1993 óta adja ki az Otthonom Szatmár Megye helytörténeti sorozatot, tizenhét esztendő alatt 32 kötet látott napvilágot. „Úgy is fogalmazhatunk, hogy 32 alkalommal adtunk lehetőséget a kedves szatmáriaknak, a megújulásra, önismeretünk gazdagítására, kereszténységünk megerősítésére, mert a keresztény Európa és a kultúra kéz a kézben jár kétezer éve."

Csirák Csaba, Dr. Tempfli Imrét a sorozat egyik leghűségesebb szerzőjeként, a sorozat barátjaként említette, hiszen Tempfli atya több könyve is megjelent már a sorozatban. A könyvvel kapcsolatban elmondta: „A szerző végigvezet legszentebb imánkon és közben megtanít imádkozni. Bármikor elhadarhatjuk az Úr imáját, de sohasem imádkozunk igazán akkor, ha lelkileg és szellemileg nem vagyunk jelen az imában. (...) Tempfli Imre könyve megtanít gondolkodva, a szöveget értelmezve imádkozni."


A Szentlélek templomban mutatták be a könyvet
A Szentlélek templomban mutatták be a könyvet


A bemutató központi részeként Ft. Merlás Tibor ismertette a szerző eddigi életútját, majd a könyv születésének körülményeit részletezte: „Az Úr imája. Gondolatok a Miatyánkról című könyv azokat az elmélkedéseket, elhangzott prédikációkat örökíti meg amelyeket lelkigyakorlatok formájában németországi tartózkodási ideje alatt mondott el." A könyv fejezetein végigvezetve a hallgatóságot, Merlás atya kiemelte: „A bevezetőben Imre, a Miatyánk imádságának teológiai megalapozását végezte el. Szinte észrevétlenül végigkísér bennünket kereszténységünk múltján és évszázadain. Rádöbbenünk arra, hogy milyen csodálatos kincs birtokában vagyunk, milyen boldogok lehetünk mi, hogy egyáltalán tudjuk a Miatyánkot. De ne csak tudjuk, ne csak mondjuk a Miatyánkot, hanem imádkozzuk, s miközben imádkozunk, fürkésszük, keressük benne Isten velünk való szándékát, tervét, az Ő akaratát."

Ardai L. Attila - a könyv lektora - a könyvbemutató végén szólt a hallgatósághoz. Mint mondta, már az első oldalak olvasása nyomán megtapasztalhatja az olvasó, hogy milyen felkészült a könyv írója, hisz a rövid Miatyánk imát részeire, a benne található hét kérésre szedi szét, azokat pedig további elemeire bontva tárgyalja, hogy a huszonegyedik század imádkozó embere ne mint valami számára steril imát mormolja - ami alig mond számára valamit -, hanem csupa mai és közérdekű gondolattal foglalkozzon, amelyet naponta ő is él.

„Imre atya a Miatyánkhoz fűzött mélyenszántó eszmefuttatásait, az isteni Mester példájára olyan példákkal fűszerezi, amelyek modernek, hisz a napi sajtóból, televízió adásokból és a világirodalomból gyűjtötte össze, amelyek maiak, frissek és amelyek lekötik az ember érdeklődését."

A bemutató végén a közönség feltehette a könyvvel és bemutatóval kapcsolatos kérdéseit.


Csirák Csaba, az Otthonom Szatmár Megye helytörténeti sorozat felelős szerkesztője
Csirák Csaba, az Otthonom Szatmár Megye helytörténeti sorozat felelős szerkesztője


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: